Rastlinstvo

O izjemnem bogastvu in pestrosti rastlinstva Smrekovškega pogorja je spregovoril že dr. Viktor Petkovšek v članku Na Savinjskih ognjenikih iz leta 1945. Z vznesenostjo raziskovalca in ljubitelja narave opisuje …

Rastlinstvo Smrekovškega pogorja

O izjemnem bogastvu in pestrosti rastlinstva Smrekovškega pogorja je spregovoril že  dr. Viktor Petkovšek v članku Na Savinjskih ognjenikih iz leta 1945. Z vznesenostjo raziskovalca in ljubitelja narave opisuje njene lepote in nam predstavlja posamezne rastlinske vrste. Ni pa pozabil dodati, da je vse to naravno bogastvo ogroženo in da ga je potrebno čim prej zavarovati in ohraniti.

Ko se vzpenjamo po senčnih gozdnih poteh proti ovršju zleknjenih slemen Smrekovškega pogorja, nam korak zastane na mehki preprogi gorskih trat. Prav tukaj nas čaka največ zanimivosti. Značilna rastlinska združba je vrstno bogato volkovje, kjer se volku, prevladujoči vrsti trave, pridružijo značilne cvetnice: arnika, brkata zvončnica in gorska sretena. V zgodnji pomladi bomo naleteli na  modre cvetove Kochovega svišča ali pa na bele, s puhastimi dlačicami okrašene cvetove belega kosmatinca. Na skalnih rastiščih uspevajo posebneži, ki so tukaj našli ugodne pogoje zaradi specifične geološke podlage. To so na primer praprot alpska vudsovka ter rožnato cvetoči kuštravi in najmanjši jeglič. Za barvno pestrost poskrbi še belocvetna katančevolistna penuša. Nekoliko pozneje se pisani preprogi s sinjo modrino pridruži alpska zvončica ter grmički alpske azaleje z drobnimi rdečkastimi cvetovi. V  vlažnih predelih bomo spoznali še živorodni kamnokreč, endemno podvrsto zvezdastega kamnokreča.

Alpska zvončnica (Campanula alpina) Avtor: Matjaž Jež

 

Beli kosmatinec (Pulsatilla alba) Avtor: Samo Jenčič

 

Brstična lilija (Lilium bulbiferum) Avtor: Matjaž Jež

 

Najmanjši jeglič (Primula minima) Avtor: Matjaž Jež

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register