Metulji

Preko 600 vrst metuljev dopolnjuje izjemno naravno pestrost Smrekovškega pogorja. Le kdo jih še ni občudoval, ko se v sončnih dnevih spreletavajo po cvetočih tratah. Med običajnimi vrstami dnevnih metuljev bomo …

SVET METULJEV

Preko 600 vrst metuljev dopolnjuje izjemno naravno pestrost Smrekovškega pogorja. Le kdo jih še ni občudoval, ko se v sončnih dnevih spreletavajo po cvetočih tratah. Med običajnimi vrstami dnevnih metuljev bomo gotovo prepoznali lastovičarja, jadralca, osatnika, dnevnega pavlinčka, koprivarja in gospico.

Mnoge vrste metuljev so, žal, ogrožene zaradi izginjanja primernih življenjskih okolij. Ogroža jih predvsem intenziviranje travnikov z gnojenjem in pogosto košnjo ali pa tudi zaraščanje strmih in odročnih pobočij. Med ogroženimi metulji, katerih življenjsko okolje je potrebno ohranjati, sta tudi črni apolon in travniški postavnež. Prvega bomo lahko opazovali spomladi na vlažnih travnikih, drugi pa je bolj razširjen in ga bomo opazovali poleti na različnih tipih travnikov od nižin do gorskih vrhov. V dolinah potokov, ki so obrasli z mladim jesenovjem ter jelšami, topoli in vrbami, lahko spoznamo še gozdnega postavneža. Njegove gosenice se hranijo predvsem z listi velikega jesena, metulji pa  radi posedajo po gozdnih poteh. Družbo jim delajo še citronček, gozdni pegavček, pogrebec, veliki kresničar, veliki spreminjavček  in včasih tudi veliki trepetlikar, ki zaradi svoje velikosti in pisanega vzorca sodi med naše najlepše metulje.

V toplih avgustovski dneh bomo ob gozdnih robovih naleteli tudi na pisano obarvanega črtastega medvedka, ki poseda na socvetjih konjske grive, kjer se hrani s sladko medičino.

Zlati cekinček (Heodes virgaurea) Avtor: Matjaž Jež

 

Črtasti medvedek (Callimorpha quadripunctaria) Avtor: Martin Vernik

 

Travniški postavnež (Euphaydryas aurinia) Avtor: Martin Vernik

 

Trpotčev medvedek (Parasemia plantaginis) Avtor: Matjaž Jež

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register