Javorje

Javorje je s 171 prebivalci naselje samotnih in velikih kmetij, razsejanih pod slemenom, ki se razteza od Črne proti Plešivcu (Uršlji gori, 1699 m) in Šentvidu na Slemenu.

JAVORJE

Javorje je s 171 prebivalci naselje samotnih in velikih kmetij, razsejanih pod slemenom, ki se razteza od Črne proti Plešivcu (Uršlji gori, 1699 m) in Šentvidu na Slemenu. Na jugu ga razmejuje Javorski potok, na severu pa naselje Jazbina.

Na Javorju je veliko arhitekturno zanimivih stavb – kmečkih domov in kašč. Vrh Javorja stoji na slemenu (1156 m) slikovita baročna župnijska cerkev sv. Magdalene, ki se prvič omenja v 14. stol., z zvonikom z značilno čebulasto streho. Nižje proti zahodu je podružnična cerkev sv. Jošta, v celoti prekrita s skodlami in je izreden primerek ljudskega stavbarstva iz 17. stol. Na Javorju raste veliko starih in redkih drevesnih vrst: smreka velikanka pri Potočniku, veličasten gorski javor na Pikovem, gorski bresti pri Koniču in številne mogočne lipe na domačijah. Z ekološkim kmetovanjem se ukvarjajo kar na 12 kmetijah.

Za izletnike je najti primerno okrepčilo v gostišču pri Podkrižniku.

Cerkev Sv. Magdalene v Javorju. Avtor: Tomo Jeseničnik

 

Zima v Javorju Avtor: Tomo Jeseničnik

 

Cerkev Sv. Jošt Avtor: Tomo Jeseničnik

 

Pikova kašča v Javorju Avtor: Damijan Kljajič

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki