Ludranski vrh

Naselje samotnih kmetij leži na vznožju Smrekovca, največ kmetij je na prisojnih pobočjih med Ludranskim vrhom (1219 m) in Kramarico (1124 m), izpod katere teče potok Koroška Kramarica.

LUDRANSKI VRH 
Replica Bell & Ross Vintage Watches

Naselje samotnih kmetij leži na vznožju Smrekovca, največ kmetij je na prisojnih pobočjih med Ludranskim vrhom (1219 m) in Kramarico (1124 m), izpod katere teče potok Koroška Kramarica.

Čvrste kmetije, na katerih živi skupno 87 prebivalcev, so bogata zakladnica kulturne dediščine, skoraj na vsaki je kaj zanimivega: arhitektura domačij, umetniški ornamenti na vseh poslopjih, zanimive stavbe (kašče, marofi) ali znamenja, naravna zanimivost je cemprin (Pinus cembra) na Pudgarskem, kjer je edino samoniklo nahajališče cemprina v Sloveniji. Najimenitnejša med starimi lipami je okrog 780 let stara Najevska lipa, ki z obsegom 10,5 m velja za največjo in najstarejšo lipo v Sloveniji. Vsakoletna prireditev Srečanje slovenskih državnikov pod Najevsko lipo nudi bogat kulturni program s predstavitvijo stare koroške šege štehvanja.

Na Ludranskem vrhu je pet ekoloških kmetij in turistična kmetija Smrečnik.

Najevska lipa Avtor: Tomo Jeseničnik

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki