Šentvid pri Zavodnjah

Hribovsko naselje Šentvid pri Zavodnjah z redkimi samotnimi kmetijami na razvodju med rekami Savinjo in Pako na jugu ter Mežo in Mislinjo na severu se je nekdaj ravno zaradi tega razvodja imenovalo tudi Rastok.

ŠENTVID PRI ZAVODNJAH

Hribovsko naselje Šentvid pri Zavodnjah z redkimi samotnimi kmetijami na razvodju med rekami Savinjo in Pako na jugu ter Mežo in Mislinjo na severu se je nekdaj ravno zaradi tega razvodja imenovalo tudi Rastok. Lepo ime, ki se je, žal, ohranilo le še v starih, prašnih in porumenelih arhivskih listinah.

Ljudje, ki tod žive že stoletja, so kljub odmaknjenosti in včasih celo trdemu in neizprosnemu življenju navkljub vztrajali v teh krajih in bodo tu tudi ostali. V bližini prevala Sleme (1084 m) na cesti Šoštanj-Črna na Koroškem stoji planinska postojanka Andrejev dom na Slemenu. 22. februarja leta 1944 je na Žlebnikovi domačiji v Šentvidu padel pesnik Karel Destovnik – Kajuh. Stara cerkev sv. Vida, v kateri je bila sovražnikova postojanka,  je bila v bojih leta 1945 požgana,  leta 1992 pa so postavili novo.

V kraju danes živi nekaj manj kot 50 prebivalcev.

Jajčarija je star ljudski običaj povezan s pomladanskim pastirskim praznikom na god Sv. Florjana. Avtor: Damijan Kljajič

 

Mogočna Žlebnikova lipa meri v obsegu že 5,65 m. Avtor: Damijan Kljajič

 

Cerkev Sv. Vida Avtor: Damijan Kljajič

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register