Mlinska cesta

Turistična pot Mlinska cesta poteka na relaciji Šoštanj–Topolšica–Črna na Koroškem–Luže–Železna Kapla, in sicer po območju, kjer so bili nekdaj mlini in žage pomemben del vsakdanjika in življenja ljudi.

MLINSKA CESTA

Turistična pot Mlinska cesta poteka na relaciji Šoštanj–Topolšica–Črna na Koroškem–Luže–Železna Kapla, in sicer po območju, kjer so bili nekdaj mlini in žage pomemben del vsakdanjika in življenja ljudi. Mlini se v krajih, skozi katere poteka mlinska cesta, omenjajo v 15. stol., ko so očitno kot napredno pogonsko sredstvo širili tehnično kulturo in znanje v svojem okolju.

Na območju je bilo v preteklosti več kot 300 mlinov na vodni pogon, kar pomeni, da je imela skoraj vsaka kmetija svoj mlin. Postavitev mlinov so omogočali izdatni potoki, strmec pobočij in seveda zahteva po samooskrbi kmetij. Nekaj mlinov se je ohranilo vse do današnjih dni: v Občini Šoštanj je ohranjen Martinčev mlin v Lajšah, v Občini Črna na Koroškem delujejo še Lipoldov, Knezov in Burjakov mlin, v Občini Železna Kapla pa je ohranjen še Vinkelnov in Cimpaserjev mlin. Dediščina mlinov je priča življenja preprostega človeka, njegovega dela od zrna do kruha, v katero je vpleteno kulturno in duhovno izročilo ljudskega življa.

Na Mlinsko cesto se navezuje tudi dediščina žag in žagarstva, ki je bilo v drugi polovici 19.stol. glavni vir zaslužka. Arhitekturne zanimivosti kmečkih domov in kašč so izjemne in presegajo podobo enakih stavb na drugih območjih alpskega prostora.

Burjakov mlin v Topli. Avtor: Damijan Kljajič

 

Avtor: Damijan Kljajič

 

Lipoldov mlin v Koprivni. Avtor: Damijan Kljajič

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zasebne nastavitve shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitce za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke:

Zavrni vse piškotke
Dovoli vse piškotki